gardoskula

GARDOŠ KULA

Zemunska tvrđava predstavlja najstariji objekat u Zemunu, koji se pominje još u IX i XI veku. U centru utvrđenja nalazi se Gardoš kula. Kula na Gardošu, negdašnji simbol Ugarske moći i dominacije a danas vizuelni i istorijski simbol Zemuna – poznata je još i kao Zemunska, Kula Sibinjanin Janka ili kao „Milenijumska kula“.

suncanisat

KUĆA SA SUNČANIM SATOM

(Ulica Dubrovačka 2)

Fasadu ove građevine od 1828. ukrašava sunčani sat po kome je i dobila svoj naziv – Kuća sa sunčanim satom. Sunčani sat nalazi se na strani ka Dubrovačkoj ulici i predstavlja jedinstvenost ovog objekta u odnosu na ostale u Zemunu.Kuća sa sunčanim satom zidana je u klasicističkom stilu s elementima baroka.U ovoj kući je svoje poslednje godine života proveo Jovan Subotić, poznati srpski književnik i javni radnik.

karamata

KUĆA PORODICE KARAMATA

(Ulica Matije Gupca 2)

Sagrađena je 1764. godine za imućnog trgovca Kuzmana Jovanovića, a 1772. godine je kupuje Dimitrije Karamata, čiji potomci tu i danas žive. Kuća ima očuvan enterijer sa pokućstvom, stilskim nameštajem iz XVIII i XIX veka i porodičnim portretima, rad poznatih slikara Georgija Teneckog i Pavela Đurkovića.

ickovakuca

IČKOVA KUĆA

Podignuta je 1793. god. sa spratom koji je formiran od visoko mansardnog krova i ubraja se u zgrade iz prelaza baroka u klasicizam. U njoj se nalazila gostionica sa svratištem za ljude, konje i zaprežna vozila, kasnije pod nazivom "Kod Kraljevića Marka". U njoj je boravio trgovac i posrednik između beogradskih, solunskih i drugih trgovaca Petar Ičko, koji je posle uvođenja dahijske uprave prebegao u austrijski pogranični Zemun.

kalemegdan

BEOGRADSKA TRVĐAVA KALEMEGDAN

Beogradska tvrđava, građena na belom grebenu iznad ušća dve velike reke, više puta rušena i ponovo podizana tokom 16 vekova, danas je zaštitni znak glavnog grada Srbije.Ako niste bili, morate posetiti srpsku prestonicu i otići u obilazak Gornjeg i Donjeg grada beogradske tvrđave i prošetati Kalemegdanom da u senci visokih kula, starih vekovima, osetite duh istorije koji i dalje živi na ovom mestu. Kako nadgleda reke i čuva obale, tu ćete zateći i “Pobednika” – spomenik “pobede nad vremenom”.

zemunskikej

ZEMUNSKI KEJ

Smešten na desnoj obali Dunava, u neposrednoj blizini ušća Save u Dunav, Zemun i njegova okolina u celini imaju obeležje nizije. Zemunski kej je preplavljen kafićima i restoranima u kojima možete predahnuti nakon šetnje. Već nekoliko godina glavu atrakciju na zemunskom keju predstavljaju labudovi, koji su ovde pronašli mirno mesto za život, svakodnevno pozdravljajući posetioce ovog predivnog šetališta.

madlenianum

MADLENIANUM

Opera i teatar Madlenianum idealno je mesto za ljubitelje scenske umetnosti.

usce

UŠĆE ŠOPING CENTAR

UŠĆE Shopping Center je omiljeno mesto za šoping i nezaboravne trenutke, koji nudi sve najbolje na jednom mestu.UŠĆE Shopping Center je najveći šoping centar u Srbiji i regionu. Idealno pozicioniran na mestu spajanja starog i Novog Beograda, podjednako je blizu centru grada kao i novom poslovnom centru prestonice. Na 50.000 kvadratnih metara nalazi se preko 135 prodavnica, restorana, barova, igraonica, supermarket, kao i jedan od najmodernijih multipleks bioskopa u regionu.