kalemegdan

BEOGRADSKA TRVĐAVA KALEMEGDAN

Beogradska tvrđava, građena na belom grebenu iznad ušća dve velike reke, više puta rušena i ponovo podizana tokom 16 vekova, danas je zaštitni znak glavnog grada Srbije.Ako niste bili, morate posetiti srpsku prestonicu i otići u obilazak Gornjeg i Donjeg grada beogradske tvrđave i prošetati Kalemegdanom da u senci visokih kula, starih vekovima, osetite duh istorije koji i dalje živi na ovom mestu. Kako nadgleda reke i čuva obale, tu ćete zateći i “Pobednika” – spomenik “pobede nad vremenom”.

pristanistebeograd

PRISTANIŠTE

Veliki broj stranih turista dolazi u Beograd upravo preko organizovanih putovanja - krstarenja Dunavom. Na samom pristaništu se nalaze brojni kafići i restorani sa prelepim pogledom na reku Savu, a nizvodno i sa pogledom na ušće Save u Dunav.

hram

HRAM SVETOG SAVE

Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. On se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu. Podignut je na mestu za koje se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.

knezmihailova

KNEZ MIHAILOVA ULICA

Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-tih godina 19. veka. Smatra se da je još u vreme Rimljana ovde bio centar naselja Singidunum, a u vreme Turaka na ovom području krivudale su ulice sa baštama, česmama i džamijama.

savanova

SAVSKA PROMENADA ( BELGRADE WATERFRONT )

Veliko šetalište pored reke Save, idealno za šetnju i uživanje. Na samom šetalištu se nalaze i kaskadne terase. Savska promenada je svakako postala omiljeno mesto za šetnju, mesto za igru, opuštanje i uživanje.

skadarlija

BOEMSKA ČETVRT SKADARLIJA

Najlepši boemski kvart smešten u srcu Beograda – Skadarlija, godinama unazad je najpopularnije mesto za okupljanje ekipa, ali i stranih turista koji su ljubitelji boemskog života, kafana i dobre stare tamburice. Istorijski zapisi svedoče da je tokom 19. i 20. veka Skadarlija bila glavno okupljalište glumaca koji su nakon završenih predstava u Narodnom pozorištu ovde dolazili da nešto prezalogaje, ali i da popiju po koju čašu vina.

zoovrt

ZOOLOŠKI VRT

Beogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine, a svečano otvoren iste godine na Petrovdan – 12. jula. Zoološki vrt se nalazi u samom centru grada, na obodu Kalemegdanske tvrđave.

adaciganlija

ADA CIGANLIJA

Ada Ciganlija - Beogradsko more, idealno je mesto za beg od vrućine u velikom gradu. Ovo mesto je bogato sportskim sadržajem. Na raspolaganju su vam: sportovi na vodi, odbojka na pesku, vožnja bicikla, vožnja rolera, staza za trčanje... Svakako je idealno mesto i za ljubitelje kafića i restorana.

nacionalnimuzej
narodnopozoriste